Verandering in gang zetten door een beweging te creëren

Als mensen in organisaties samen vast zitten, ontstaat er een negatieve beweging. Mensen praten wel over elkaar, maar op een kritische manier. ze roddelen over het management, de leidinggevenden, collega’s, de regels en procedures, en zelfs over klanten.

En het vreemde is dat we dat vaak wel ‘voelen’ op den duur. Aan de sfeer, aan de wijze waarop collega’s op elkaar reageren, het elkaar moeilijk maken, elkaar niet meer echt willen helpen.

Het interessante is, dat dit vooral collectief in onze perceptie zit. De harde kanten van een organisatie zijn zoals ze zijn. Strategie, structuur en systemen zijn niet anders dan anders. Maar door een gebrek aan samenspel en vertrouwen in elkaar en elkaars intentie zorgen we zelf voor een vastloper.

Om hier uit te komen, helpt het niet om te interveniëren in de harde aspecten van de organisatie. Misschien zitten daar wel hiaten, maar dat is niet de oorzaak van deze negatieve vicieuze cirkel. Een manier om hieruit te komen, het proces om te draaien, zit in de gedachte van het creëren van een beweging; een ‘movement’.

De spelregels van een ‘movement’ zijn eenvoudig:
- klein
- zichtbaar
- gemakkelijk te volgen
- positief uitnodigend om te volgen
- positief aantrekkelijk voor anderen

En het belangrijkste: als jij ermee begint, moet je het een tijdje volhouden. Voorbeelden?

Dit zijn voorbeelden die een positieve beweging op gang hebben gebracht: elkaar echt begroeten op kantoor, bij aanvang van de meeting praten over waar je trots op bent en anderen uitnodigen dat ook te doen, ergernissen direct uitspreken naar elkaar toe, iemand bellen nadat je hebt gemaild… Wereldschokkend? Niet echt. Maar dat is juist het interessante. Veranderen hoeft niet moeilijk te zijn.

Deze dingen maken echt het verschil. Want mensen zijn gewoon mensen.

Wat ga jij morgen in beweging brengen?

Comments are closed.